Najbliższy przystanek na podstawie GPS

Uwagi odnośnie usprawnienia działanie aplikacji.

Najbliższy przystanek na podstawie GPS

Postprzez AndrewSpec w Pon Kwi 19, 2010 4:52 pm

Zawsze marzyło mi się, że odpalam GPS, włączam program, program sprawdza moją pozycję i wyświetla rozkład najbliższego przystanku.

Działanie było by proste - program pobiera pozycję GPS (np z zewnętrznego odbiornika jeżeli ktoś nie ma wbudowanego), sprawdza gdzie jest najbliższy przystanek i wyświetla automatycznie rozkład dla danego przystanku.

Nie wiem na ile to jest możliwe w javie.
AndrewSpec

Dołączenie: Sob Sty 30, 2010 6:11 pm

Re: Najbliższy przystanek na podstawie GPS

Postprzez LDevil w Czw Lip 29, 2010 1:14 pm

Jest to teoretycznie możliwie w Javie: JSR82 (bluetooth) oraz JSR179 (lokalizacja).
Ostatnio miałem taką sytuację, że musiałem na szybko poszukać jakiegoś sensownego połączenia w nieznanej mi okolicy miasta i niestety nie było to łatwe.
LDevil

Dołączenie: Pią Lip 16, 2010 9:46 am

Postprzez kamisek6 w Pon Sie 09, 2010 10:59 am

Pomysł bardzo dobry i myślę, że wtedy aplikacja zyskałaby o wiele więcej użytkowników. Obsługa byłaby prostsza dla "laików", bo nacisnąłby tylko opcję "przystanek w mojej pozycji" i już byłby zadowolony.
kamisek6

Dołączenie: Śro Lut 13, 2008 3:32 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez -=tex=- w Pon Sie 09, 2010 11:20 am

Ale przepraszam bardzo, ale na jakiej zasadzie program będzie odnajdował przystanek? Przystanek nie ma żadnego nadajnika gps, o ile mi wiadomo. Jeśli się mylę to przepraszam. Poza tym nie każdy program nawigacyjny ma zapamiętane przystanki w sobie. Jest aplikacja na telefon która chyba to ma. http://targeo.mobi/html/desktop.html
Przepraszam za podawanie linku do "konkurencji" :roll:
"Gdy Chelsea wygrywa cieszą się jej kibice, zaś gdy przegrywa cieszy się cały świat."
-=tex=-

Dołączenie: Czw Lip 10, 2008 3:13 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez user1 w Pon Sie 09, 2010 3:10 pm

Żeby zrobić coś takiego, pewnie użytkownicy musieliby zbierać współrzędne przystanków. Ale to by było chyba do zrobienia... każdy trochę i może by się uzbierało...
user1

Dołączenie: Pią Lut 05, 2010 12:58 pm
Miejscowość: Jaworzno

Postprzez adas w Pon Sie 09, 2010 4:05 pm

W GOP-ie akurat przystanki są już oznaczone, więc po dogadaniu się z organizatorem (a on w rozmowach łatwym nie jest) to technicznie nie byłoby problemu.

Ja w sumie pamiętam z jakiegoś miasta w Anglii chyba czy innych zachodnim kraju na każdym przystanku był obrazek/kod (to takie czarno-białem - nie wiem jak to fachowo się nazywa). I wtedy skanując telefonem można było dostać się do rozkładu jazdy... ;) W sumie to by było dla turystów ewentualnie - i pewnie łączyło się z internetem (ale nie wiem).
adas | adas@dziugger | Wyślij list: wspólny bilet w GOP-ie
To teraz życzenie: możliwość definiowania punktów przesiadkowych/zespołów przystanków. Albo samodzielnie albo wraz ze społecznością mmpk (i możliwością wyboru przy pobieraniu).
adas

Dołączenie: Czw Lip 09, 2009 11:01 pm
Miejscowość: Tarnowskie Góry

Powróć do Propozycje modyfikacji aplikacji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość