Google Android

Uwagi odnośnie usprawnienia działanie aplikacji.

Google Android

Postprzez sledzik1984 w Wto Cze 16, 2009 8:57 am

Takie pytanie... czy ekipa MMPK ma plany wydania tej aplikacji na platformę Google Android? Na telefonach z Symbianem można było odpalić mmpk bez problemu - niestety na Androidzie - nie da się.
sledzik1984

Dołączenie: Nie Wrz 02, 2007 4:45 pm

Re: Google Android

Postprzez admin w Wto Cze 16, 2009 10:43 am

Czy próbowałeś uruchomić aplikacje za pomocą któregoś z emulatorów np: http://www.netmite.com/android ?
admin
Site Admin

Dołączenie: Czw Cze 07, 2007 11:02 am

Postprzez deluminathor w Śro Lip 01, 2009 4:23 pm

Witam,
Osobiście używam mmpk na Androidzie, więc jest to możliwe. Wystarczy:
  1. Standardowo wygenerować midlet z roskładem mmpk na stronie http://www.mmpk.info/
  2. Zainstalować w telefonie emulator J2ME: Android J2ME Runner (jest do ściągnięcia za darmo w Android Market)
  3. Użyć strony konwertera JAD -> APK, żeby wygenerować paczkę mmpk w wersji APK (Android Package). Uwaga 1: W moim przypadku nie działała opcja pierwsza, tj. podawanie URL do pliku JAD; musiałem ściągnąć mmpk.jad i mmpk.jar na dysk lokalny i uploadować na stronę konwertera (opcja druga). Uwaga 2: Liczba 1.6 w adresie URL konwertera to numer wersji Android J2ME Runnera - jeśli wyjdzie nowa, to konwerter też zmieni adres.
  4. Skopiować albo wysłać do telefonu tak przygotowany plik mmpk.apk i otworzyć (zainstalować) go Android J2ME Runnerem.

Teraz narzekania, czyli co nie działa [akapit skierowany do deweloperów mmpk]:
  1. Listy się nie przewijają. Jeśli np. wyświetla mi się lista przystanków [a ta lubi bywać długa i nie mieścić wszystkich pozycji na raz na ekranie], to ustawienie zaznaczenia poniżej ostatniej z wyświetlanych pozycji listy nie powoduje jej przewijania. W rezultacie w ogóle nie ma możliwości zobaczenia przystanków [ogólnie: pozycji list], które nie mieszczą się od razu an ekranie. Wprawdzie można je zaznaczać "na oślep", nie widząc ich, ale to takie... niesmaczne :P Sposobem na częsciową poprawę sytuacji jest ustawienie czcionki na minimalną [wtedy więcej pozycji listy widać na raz], ale przy długich listach problem nadal jest ten sam :?
  2. Nie działa storage danych. Tworzę sobie połączenie autobusowe [nie ma znaczenia czy ukryte czy nie], wychodzę grzecznie z aplikacji, włączam jeszcze raz i stworzonych uprzednio połączeń nie ma. Co ciekawe, w starszych wersjach Android J2ME Runnera udawało się zapisywać, ale bodaj od 1.5 przestało działać. Może jakiś problem z security?
  3. Zmiana orientacji ekranu restartuje całą aplikację.
Nie wiem na ile problemy te wynikają z emulatora Android J2ME Runner, a na ile z samej aplikacji mmpk, ale byłbym wdzięczny gdyby deweloperzy mmpk się im przyjrzeli [nie znalazłem systemu zgłaszania bugów mmpk, więc piszę o nich na forum]. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
deluminathor

Dołączenie: Pon Cze 29, 2009 1:19 pm
Miejscowość: Kraków

Google Android

Postprzez MeniaBajka66 w Pią Lut 12, 2010 2:33 pm

Witam.
Mam problem z mmpk na telefon HTC HERO , wgrywa mi się rozkład Krakowa, a potrzebuję Gdańska.
Poza tym działa poprawnie.
Bardzo proszę o dokładne wskazówki jak dobrze zainstalować rozkład.
MeniaBajka66

Dołączenie: Pon Sty 11, 2010 7:27 am

Postprzez pasqal w Wto Lip 27, 2010 10:33 am

deluminathor, muszę teraz zdementować wszystkie Twoje zastrzeżenia - akurat bawię się Milestone'm (Android 2.1, J2ME Runner w wersji 2026) i wszystko działa, jak trzeba - ani obracanie ekranu nie restartuje aplikacji, dodawane połączenia są zapisywane, a wszystkie listy się przewijają.
Niech wszyscy użytkownicy Andka o tym teraz wiedzą, że wszystko śmiga, jak trzeba ;-)
Ostatnio edytowany przez pasqal, Czw Wrz 02, 2010 3:01 pm, edytowano w sumie 1 raz
pasqal

Dołączenie: Śro Sie 19, 2009 3:32 pm

Postprzez deluminathor w Wto Lip 27, 2010 10:52 am

Tak, to prawda, faktycznie mniej więcej od wersji 2.x J2ME Runnera sporo się zmieniło i mmpk zaczęło działać poprawnie. Głównie dzięki przejściu deweloperów J2ME Runnera na natywne komponenty graficzne Androida, zamiast własnych z poprzednich wersji, które powodowały błędy i niedogodności (przynajmniej w przypadku mmpk).

Teraz działa wyśmienicie :)
Awatar użytkownika
deluminathor

Dołączenie: Pon Cze 29, 2009 1:19 pm
Miejscowość: Kraków

Powróć do Propozycje modyfikacji aplikacji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość